Stále častěji se mne lidé ptají jak poznat kvalitní zmrzlinu. Stěžejní je samosebou chuťový vjem, ale i pouhým okem se dá něco poznat. Já se snažím vždy vyvarovat příliš zářivých barev – jahodová zmrzlina přeci nesvítí jako neon, pistáciová není zářivě zelená ale spíše zeleno – šedá a banánová opravdu nemůže být žlutá. Vše tedy platí v případě, že si výrobce nepomůže nějakými barvičkami. Příliš důvěry nevzbuzuje ani efektní vrstvení do kopců. Z přírodní zmrzliny bez ztužovačů totiž nic takového nevytvoříte. Pečlivý pozorovatel si nedá zmrzlinu s oschlými okraji či střípky ledu. Ale samosebou každému, co jeho jest – v létě jsem jedné zákaznici poměrně lopotně vysvětloval, že ty černé tečky v naší vanilkové zmrzlině je pravá vanilka a nikoli nějaké smetí, které nám tam napadalo při výrobě 🙂